Verhalen

Hier woonde een bijzonder moedige man: Lammert Zwanenburg

Auteur: Albert
Personen

We staan hier bij de voormalige boerderij “De Strank”, het is nu woonhuis en meubelmakerij.

In de tweede wereldoorlog woonde hier boer Lammert Zwanenburg met zijn vrouw en twee kinderen. Het hele gezin was actief in het verzet tegen de Duitsers. De boerderij van Zwanenburg was een centrum van verzet tegen de Duitsers: Zij vingen Joodse onderduikers op en het gezin hield zich bezig met diverse verzetsactiviteiten. Engelse parachutisten en piloten werden tijdelijk opgevangen, zij kregen identiteitspapieren en werden geholpen om via via uiteindelijk  weer naar Engeland te reizen (pilotenlijn).

Bij onraad gingen de onderduikers naar de boerderij van Jan en Grietje Oostveen. Zij woonden in een boerderij 500 meter verderop. Daar waar nu Seubring Bloembollen Drenthe is.

Oktober 1944 werd Lammert Zwanenburg gevangen genomen, gemarteld in Diever en gefusilleerd bij kamp Westerbork. De onderduikers ontkwamen en konden terecht bij Oostveen.

In 2015 is hier een Stolpersteine (struikkelsteen) gemetseld. Dit om er voor te zorgen dat wij deze bijzondere mens en zijn daden niet vergeten.  Die door zijn onwrikbare keuze voor vrijheid en rechtvaardigheid, veel mensen het leven redde en uiteindelijk dit zelf verloor.

“We hopen dat Lammert, Wobbigje, Yntze en Wietske Zwanenburg ook vandaag de dag een voorbeeld en inspiratie voor ons kunnen zijn om een beeld te hebben over hoe onze wereld eruit zou kunnen zien voor alle mensen op deze wereld.” Schrijft iemand van de huidige generatie van de familie Zwanenburg.

Meer weten? Kijk hier op de site van de familie Zwanenburg.