Kiem voor het huidige landschap – een verhaal over particulier landgoed.

Kiem voor het huidige landschap – een verhaal over particulier landgoed Overlhee We staan hier bij boerderij Overlhee, onderdeel van het gelijknamige particuliere landgoed. Dit landgoed is belangrijk geweest voor de vorming van het huidige landschap. Landgoed Overlhee is in de periode 1909-1932 ontwikkeld door Jan Tijmen Linthorst Homan. Hij was een telg uit …
Meer wetenDe Brunstinger Plassen: natuur ……of cultuur?

foto: plas met oeverkruid Plek in het dorpsgebied: ten noorden van de Beilervaart, noordoostelijk van van Brunsting; ten zuiden van de Frieslandroute. De Brunstinger Plassen is een natuurgebied. Het gebied bevindt zich tussen weilanden en akkers en is door de vele plassen, moerasachtige delen en zandhoogten maar nét ontkomen aan ontginning Het gebied grenst aan …
Meer wetenOntwikkelingen in de Bedrijvigheid

Plek in het dorpsgebied: Dit thema heeft geen specifieke plek, maar geldt voor het het gehele gebied Omschrijving: Na de ontginningen in het begin van de twintigste eeuw werd het gebied hoofdzakelijk agrarisch ingericht. De bebouwing bestond hoofdzakelijk uit boerderijen met schuren op boerenerven. Uitzonderingen waren brugwachterswoningen en een school met woning voor het hoofd. …
Meer wetenPingoruïnes

Plek in het dorpsgebied: Westerveld en Brunstinger Veld. Tegenover camping De Vennen, wanneer je het hek naar het natuurgebied de Brunstinger Plassen doorgaat (via het overstapje) zie je na 50 meter rechts een mooie pingoruïne. Dit is nr.746 op bovenstaande kaart (zie pijl). In de zomer van 2019 is deze plaats onderzocht. De resultaten zijn …
Meer wetenVorrelveen en zijn Lake

Rode v hier staan we Welkom op Vorrelveen! Ik woon hier al een tijd en dan word je nieuwsgierig naar de omgeving waar je woont. Dit gebied waar je nu over uitkijkt is anders dan de omgeving. Er werd vertelt dat het een beekdal is. Maar waar is dan de beek? Is het misschien de …
Meer wetenVoormalig landgoed Nijenheim

Plek in het dorpsgebied: Ten zuiden van de derde brug (Nijenheimsbrug) Hier, op ongeveer 200 meter ten zuiden van de derde brug (Nijenheimsbrug) staat u op een centraal punt van het vroegere landgoed Nijenheim. Hier kruisten twee centrale wegen van het landgoed elkaar. Vanaf deze plaats ziet u nog enkele restanten van het landgoed …
Meer wetenKiek oeze streek

Mijn vroegste herinnering met betrekking tot het water in de Beilervaart is dat het heel gevaarlijk was! Een buurmeisje is verdronken in de Beilervaart en dat bracht de schrik er goed in. Wat is door de tijden heen de functie geweest van het water?Oorspronkelijk is de Beilervaart gegraven om de Drentse Hoofdvaart van water te …
Meer wetenHooien in Stroomdal Beilerstroom

Hooien in het Stroomdal Beilerstroom Het stroomdal Beilerstroom zoals ik me herinner uit mijn kinderjaren. Vanuit dit punt zag je vroeger kijkend naar links of rechts een enorme oppervlakte grasland,met af en toe wat bomen. Hier en daar was nog een klein overblijfsel van de oorspronkelijke loop van de Beilerstroom. Het werden hier kolken genoemd. …
Meer wetenVoormalige woonplaatsen

Afbeelding/object dat het verhaal illustreert: Kaart uit 1913 In het gebied hebben meerdere gebouwen gestaan, die in de vorige eeuw zijn gebouwd, maar ook al weer zijn afgebroken. Genoemd kunnen worden een schaapskooi op het veld (Brunstinger Plassen), een Keuterij naast de Veldkamp, twee huizen in NO richting vanaf de tweede brug (langs het …
Meer wetenHier woonde een bijzonder moedige man: Lammert Zwanenburg

We staan hier bij de voormalige boerderij “De Strank”, het is nu woonhuis en meubelmakerij. In de tweede wereldoorlog woonde hier boer Lammert Zwanenburg met zijn vrouw en twee kinderen. Het hele gezin was actief in het verzet tegen de Duitsers. De boerderij van Zwanenburg was een centrum van verzet tegen de Duitsers: Zij vingen …
Meer weten